Smiling sexy male

Zo, nu zit je op het puntje van je stoel. Kijk nog even goed naar de titel, hij is juist gespeld. Nederlands is een oude en rijke taal met een lange geschiedenis. Als handelsland hebben we met  heel veel andere culturen contact gehad en elke cultuur heeft weer wat aan onze taal toegevoegd. Dat maakt het voor de speller nog wel eens lastig. Het kan je zelfs blokkeren in het vrij-uit schrijven van je blog. Toch is het een feit dat mensen wegklikken bij de derde spelfout die ze vinden op je site… Tip: schrijf je blog eerst op papier of zet in Word om te beginnen de spellingchecker uit.

Boodschap of vorm?

Ik vind het grappig dat mensen roepen dat plaatjes en vormgeving belangrijker zijn dan de tekstuele inhoud van je site. Google selecteert nog steeds alleen op woorden, maar dit terzijde. Zelfs plaatjes selecteert Google op de tekstuele titel ervan en niet op de afbeelding. Diezelfde mensen vinden spelfouten nooit een probleem, want het gaat om de boodschap. Het ging toch om de vorm?

Betekenis

Woorden kunnen door een andere spelling ook een andere betekenis krijgen. Berucht zijn verkeerde spaties: ‘twee jarigen zijn altijd lastig’ betekent dat twee mensen die tegelijk jarig zijn (in een gezin of op een afdeling), voor een lastige situatie zorgen, maar ‘tweejarigen zijn altijd lastig’ verwijst naar de leeftijd van twee jaar, die een lastige leeftijd heet te zijn. Juist spaties worden onder invloed van het Engels vaak ten onrechte in samengestelde woorden geplaatst.

Zes tips

Hoe zorg je nu dat je zo min mogelijk spelfouten maakt? Hier geef ik zes tips.

  1. Oefen jezelf in de werkwoordsvormen. Herken ze en controleer ze bijvoorbeeld door het werkwoord ‘lopen’ ervoor in te vullen. Een d of dt hoor je dan meteen.
  2. Schakel na het schrijven de spellingchecker tijdelijk in. Controleer voor elk woord of hij gelijk heeft – een spellingchecker kan heel vreemde fouten maken.
  3. Laat je blog een nacht marineren, langere teksten langer. De volgende dag kijk je weer fris tegen de tekst aan en springen fouten ineens in het oog.
  4. Lees je tekst nog eens hardop. Echt doen. Met knippen en plakken kunnen er soms vreemde zinnen ontstaan die je er al lezend gemakkelijk uithaalt.
  5. Bij twijfel: het Groene Boekje. Ook de site onzetaal.nl wil nog wel eens uitsluitsel bieden.
  6. Laat je tekst tegenlezen door iemand anders. Twee weten meer dan één en de ander heeft zich nog niet blindgestaard op jouw tekst.

Seks

Nog even over de titel: de Nederlandse taal lijkt niet altijd logisch, omdat het een levende taal is. Het woord ‘seks’ is zodanig ingeburgerd dat we het met ks schrijven, behalve Paulien Cornelisse, maar die doet dat ten minste bewust. Sexy klinkt echter door de y aan het eind nog Engels, zodat we dat nog met een x schrijven. Alleen ambtenaren zijn gebonden aan de ‘enige juiste spelwijze’ uit het Groene Boekje. Wijk je bewust af, wees dan in elk geval consequent.

Stoor jij je aan een foute spelling? Of vind je al die aandacht maar onzin? Schrijf je commentaar in het veld hieronder.