Bean plant in a burlap sack

Mensen vragen mij wel eens: wat zijn de regels voor een blog? Als ik dan zeg dat er eigenlijk geen regels zijn, zijn ze haast teleurgesteld. Regels bieden duidelijkheid. Als je weet binnen welke lijnen je moet blijven, weet je waar je aan toe bent. Veel mensen laten zich bij het schrijven echter nog belemmeren door regels over hoe je zou horen te schrijven. Natuurlijk zijn er regels voor grammatica en spelling, waarover later meer.

Maar regels zijn er om overtreden te worden. 8 maart is het internationale vrouwendag. Vrouwen zijn zover gekomen (weet je nog toen we niet eens stemrecht hadden of mochten leren?) door de regels te overtreden en hun eigen regels te maken! Hieronder geen regels maar tips. Lees ze en haal eruit waar je wat aan hebt.

1       Schrijf voor je doelgroep

Begin nou maar eens te schrijven met alleen dat fotootje van je doelgroep. Zorg dat je bureau of tafel verder leeg is. Vraag jezelf op papier af: wat wil mijn doelgroep van mij weten? Schrijf die tekst maar op en vul voor ‘mijn doelgroep’ de naam van degene op de foto in.

2       Schrijf over jouw expertise

Je hoeft geen uitgebreide research te doen als je schrijft over waar je goed in bent. Dat is bovendien waar je een reputatie in op wilt bouwen: je wilt je eigen deskundigheid ten toon spreiden. Schrijf daar dan over.

3       Schrijf het eerst op papier

Op papier voelt het nog als ‘klad’ en komen er ook heel andere energiestromen vrij dan dat je via een toetsenbord letters op een scherm tovert. Pak desnoods een potlood als een pen nog te definitief voelt.

4       Begin met één aspect

Van alles wat jij weet, en alles waar jij goed in bent, begin je je eerste blog met één aspect. Weet je bijvoorbeeld alles van tuinen, begin dan met de moestuin. In dit geval is het aardig als je je aan het seizoen houdt. Kies daarbinnen voor alleen kruiden en begin de eerste week alleen met munt. Schrijf dan alleen over het opkweken van een zaadje tot een plantje. Je kunt het ook hebben over de beste plaatsen om het zaadje in te kopen; hoe kleiner je werkgebied, hoe beter. Daarmee weet je meteen de volgende tien onderwerpen, want er zijn ook groenten en fruit te beschrijven, er is onderhoud, bemesting en snoeien te beschrijven en nog tientallen andere kruiden. En dan hebben we de recepten nog niet eens gehad. Zie je wel hoeveel je weet?

5       Schrijf eerst drie woorden

Is het nog steeds lastig om te beginnen, schrijf dan drie woorden over het opkweken van zaad tot plantje, bijvoorbeeld: water, zon, aarde. Schrijf deze drie woorden net zo lang achter elkaar op, tot er vanzelf een zin komt. Zorg dat in de eerste alinea alle drie deze woorden staan. Je zult zien, je hebt al gauw meer dan driehonderd woorden geschreven en je eerste blog is in opzet klaar!

6       Bonustip: sla de eerste alinea over

Niemand heeft gezegd dat je bij het begin moet beginnen (domme regel!). Sla die eerste alinea gewoon over en begin bij de tweede.

Proeftuin

Zo heb je al gauw een ‘proeftuin’ gecreëerd waarin je de eerste zaadjes van jouw schrijven hebt geplant. Koester die en schrijf het de volgende dag over in de computer. Je zult zien dat je steeds gemakkelijker schrijft, naarmate je het meer gedaan hebt. Net als planten, moet je je schrijftalent voeden.

Onze moeders gingen de barricaden op, wij gaan het internet op en bloggen! Go girls go!

We hebben het commentaarveld expres wat kleiner gemaakt. Durf je daar al wat in te schrijven? Hoe ziet jouw proeftuin eruit? Helpt de oefening je of loop je op andere punten vast? Wat lap je aan je laars en wat is zinvol voor jou? Schrijf het in het commentaarveld hieronder!

[content_box style=”lime-green” title=”NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW”]

De leukste manier om elke week te bloggen!

Ken je dat? Net een leuke workshop gevolgd, helemaal enthousiast, misschien zelfs al begonnen het toe te passen… en toen belde een klant. Vervolgens haalt de waan van de dag je in en voor je het weet ben je met duizend andere dingen bezig. Net als sporten en lijnen verdwijnt het bovenaan het lijstje van goede voornemens. Later, als ik tijd heb. Intussen heb je nog steeds geen actieve blog.
Net als met sporten helpt het dan om met anderen af te spreken.

Wij hebben nu de oplossing! Wij faciliteren dat nu voor jou.
Vanaf maandag 18 maart a.s. openen wij het Web4Women-BLOGCAFE en in het vervolg elke maandagochtend van 09.30u-12.30u
Schrijf je je vandaag in, dus op 8 maart Vrouwendag, dan mag je GRATIS een vriendin meenemen.

Schrijf je hier in voor het BLOGCAFE

De ochtend bestaat uit:

  • een inspiratie uur
  • een stil schrijf uur
  • een korte pauze met ruimte voor lezen en feedbacken van elkaars teksten
  • een rondje (eventueel technische WordPress)vragen

Nieuwsgierig? Ga naar deze pagina voor meer informatie [/content_box]