happy baby steps first time isolatedDe meeste social media; Twitter, LinkedIn en Facebook, hebben hun eigen platform. Als je informatie met social media wilt verspreiden, heb je al gauw te maken met de vormregels van al die platforms. Maar een blog is helemaal vormvrij. Natuurlijk zijn er richtlijnen en tips om zoveel mogelijk mensen aan je te binden met een blog, maar je kunt het helemaal naar eigen smaak en behoefte inrichten, dat vind ik er zo fijn aan. Voor wie niet graag schrijft, is het mogelijk om met tekeningen, foto’s of filmpjes een blog te vullen. Als schrijver, schrijf ik zelf het liefst verhalen. Maar om te beginnen zal ik hier een kort stappenplan beschrijven om je wat handvatten te geven:

1. bepaal waar je meer van wilt

Bloggen, zakelijk of privé, is elke week of maand de mogelijkheid om iets van jezelf te laten zien. Als mensen eenmaal weten wat je onderwerp is, zullen ze jou hiervoor vaker gaan benaderen. Dan krijg je er dus meer van en kun je het meer inzetten. Blog daarom vooral over onderwerpen, waar je meer van wilt. Zelfs als je nog niet helemaal op de hoogte bent van alle ins en outs van jouw onderwerp, verdiep je hier dan systematisch in en schrijf over je zoektocht. Je hoeft niet eens te bluffen: juist een zoektocht maakt het interessant om je te volgen, je creëert als het ware een spanningslijn van je verhaal en mensen zijn gek op verhalen.

2. kies je doelgroep

Als je een blog begint, zelfs al heb je al een bloeiend bedrijf, heb je nog geen doelgroep. Kies jouw doelgroep, voordat hij jou kiest. Met je toon en insteek kies je wie jou gaat volgen en dat zou wel eens heel interessant kunnen worden. Later meer hierover.

3. schrijf je blog

Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Schrijf gewoon een rijtje tips of een stappenplan om te beginnen, of beschrijf een ademhalingsoefening. Als je vast een aantal blogs vooruit schrijft, sta je niet onder druk van het laatste moment en blogs kun je maanden vooruit plannen. Staart het grote witte scherm je aan? Binnenkort vijf geweldige tips om dat te overwinnen!

4. controleer en verzend je blog

Controleer je blog een dag later of laat het door iemand anders controleren. Teksten op internet zijn lastiger te verwijderen dan uit een gedrukt boek, omdat iedereen ze vrijelijk kan verspreiden, en dat is ook precies wat je wilt! Dan kun je maar beter zorgen dat ze meteen goed erop staan. Ook hier volgen nog uitgebreid tips over.

 

Waar blog jij over? Waar loop jij tegenaan? Schrijf het in het commentaarveld hieronder!